Straipsniai, patarimai

Grilio kepimas persikėlė į namus

Grilio kepimas persikėlė į namus

Vasarą itin daug laiko praleidžiame lauke ir nesvarbu, kur bebūtume – sodyboje, sode ar gamtoje prie ežero ar upės, smagios iškylos dažnai neįsivaizduojame be grilyje skaniai paskrudusios mėsos ir jos gaminių. Atšalus orams ant grilio lauke ir toliau galime kepti, o vištienos gaminiai ypač tam tinkami, nes greitai iškepa. Greičiausiai ant grilio iškepa kepamosios vištienos dešrelės, ir marinuotos viščiukų sparnelių dalys.

Tačiau grilio kepimą galime perkelti ir į namus: kai kurios orkaitės turi specialias grilio programas ir net groteles, griliui skirtus produktus galima kepti ir ant keptuvės, o naujovių mėgėjai gali išbandyti ir elektrinius grilius.

Kaip pataria paukštininkystės mėsos gaminių technologas Paulius Unguraitis, kepamąsias vištienos dešreles galima kepti  ant keptuvės.

Skaniai ir greitiai vištienos kepamąsias dešreles galim aiškepti ir orkaitėje.

„Jeigu Jūsų orkaitėje yra grilio grotelės, dešreles išdėliojus ant jų, patartina bent pora kartų apversti.Tuomet kepamos dešrelės iškeps tolygiai, įgaus gražią dryžuotą tekstūrą ir lengvai paskrudusio gaminio skonį, - pataria technologas, - Dešreles orkaitėje reikėtų kepti 180 laipsnių temperatūroje iki 10 min.”

Virtuvės šefo Ruslano Bolgovo patarimai

Iš pirmo žvilgsnio atrodo labai paprasta ant grotelių iškepti dešreles – tereikia porą kartų apversti ir viskas. Tačiau sutikite, pernelyg suskrudusios ir įtrūkusios dešrelės atrodo neitin skaniai. Virtuvės šefas, „Auksinio peilio“ nugalėtojas Ruslanas Bolgovas grilio mėgėjams pataria: „Vištienos kepamąsias dešreles geriausia kepti 180 C temperatūroje. Jos apkepa greitai – pakanka kelis kartus apversti. Vos per 5–6minutes jos gražiai paruduoja iš kelių pusių ir susidaro plutelė“, – pasakojo Ruslanas Bolgovas.

Patarimai, kaip teisingai išsikepti kepamąsias dešreles ant grotelių:

-      Pasirinkite griliui tinkamas kepamąsias dešreles, tai dažniausiai nurodyta ant produkto pakuotės;  

-      Teisingai iškeptos dešrelės apvalkalas turėtų būti traškus, o vidus turi išlikti sultingas ir kvapnus;

-      Kepdami venkite pradurti dešrelę šakute, nes ištekėjus sultims ji išsausės.

-      Kepdami nebijokite, kad jos liks žalios – dešrelės jau yra termiškai apdorotos. Jei nemėgstate labai apskrudusių, galite jas pakepti trumpai – pakaks, kad plutelė paruduotų.

Iškeptas dešreles galima pagardinti ir pačių pagamintais padažais: mėgstantiems švelnesnio skonio padažus juos pasigaminti galite iš natūralaus jogurto, prie kurio dera medus,apelsinų arba citrinų sultys, smulkintas peletrūnas.

Aštresnių skonių mėgėjams siūlomei į tradicinį pomidorų padažą įberti susmulkinus svogūnų griežinėlius,kalendros ir česnako. Tuometviską gerai išmaišyti ir patiekti prie iškeptųdešrelių.

 

Technologas Paulius Ungiraitis pasakoja, kad su kepamosiomis vištienos dešrelėmis galima patiekti įvairius patiekalus:

-         Tradiciškai patiekti valgyti su bulvėmis, troškintais kopūstais ar daržovėmis;

-         Pagaminti dešrainius;

-         Galima naudoti kaip igredientą įvairiems troškiniams, užkepėlėms, makaronų pastoms ar sriuboms;

-         Puikus igredientas ruošiant pica;

-         Galima patiekti ir vienas pagardinant saldžiarūgščiu, garstyčių arba barbekiu padažais.

Žiemos sezonu prekiaujame dviem kepamųjų dešrelių skoniais: paprastomis ir su garstyčiomis.

 

Kaip sukurtos šios dešrelės:

Virtos kepamosios dešrelės prieš dvejus metus sukurtos Vilniaus paukštyne. Iki tol griliui buvo gaminamos tik šviežios dešrelės, tačiau sekdami užsienio tendencijomis ir stebėdami, kaip sparčiai Lietuvoje populiarėja dešrelių kepimas grilyje,paukštyno technologai sukūrė virtų kepamųjų dešrelių receptūrą. Vėliau sukurti ir išskirtiniai skoniai su žolelėmis, sūriu, o šiemet – ir su garstyčių grūdeliais. Šios dešrelės jau pelnė Lietuvos „Metų gaminio 2012“ apdovanojimą.



Atgal