Straipsniai, patarimai

Kad mėsainis būtų sveikesnis

Kad mėsainis būtų sveikesnis

Daugelį metų mėsainiai (angl. „hamburgers“ arba „burgers“) buvo siejami su greito maisto restoranais, tačiau pasaulinės tendencijos rodo, kad jie ne tik populiarėja ir auga jų suvartojimas, bet ir įgauna naują pavidalą  – jie gaminami iš įvairiausių ingredientų ir pateikiami vis įmantriau. Mėsainių populiarimą pastebime ir Lietuvoje: jų gausu restoranų valgiaraščiuose, furšetuose, jie keičia vieno kąsnio sumuštinius, na o virtuvių šefai pasiūlo vis įdomesnius receptus.

Pasauliniai tyrimai rodo, kad mėsainių vartojimas nemažėjo daugiausiai dėl to, kad išaugo aukštos kokybės ir vis įvairesnių šių užkandžių pasiūla. Restoranai ir kavinės visame pasaulyje, atsižvelgdami į skirtingus vartotojų poreikius bei skonius,gamina juos iš skirtingų bandelių ir  įvairios rūšies mėsos, pagardina įvairiais ingredientais, jie gali būti ir vegetariški ar net veganiški, arba vietoje bandelės naudojami greitai paruošiami makaronai - taip gaminami „ramen burgeriai“ (angl. suvožtiniai iš greitai paruošiamų makaronų).

Daugelį metų mėsainis („burgeris“) buvo gaminamas tik su jautiena, o prie jo patiekiamos gruzdintos bulvytės . Tačiau galvojantys apie sveikesnę mitybą vartotojai itin pamėgo mėsainius su vištiena ar tik iš daržovių.

Dar viena kryptis – mėsainis pagal Jūsų norus, davė laisvę ir patiems vartotojams -jie gali susikomplektuoti jį iš tokių ingredientų, kokių tik nori. Būtent sudėtinės dalys ir lemia mėsainio maistingumą ar skanumą, o jei galvojate apie sveikesnę mitybą – patariama rinktis daugiau daržovių ar net vaisius bei liesesnę mėsą.

Apie tai, kaip greitai ir skaniai mėsainius galite pasigaminti ir namuose, pasakoja Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) narys ir restorano „Architektai“, esančio Kaune, virtuvės šefas Mindaugas Mizaras.

Ne tik skaniau, bet ir sveikiau

Kaip pasakoja virtuvės šefas Mindaugas Mizaras, gaminti mėsainius užsienyje populiaru dar nuo praėjusio šimtmečio pradžios. Ši mada atėjo ir į Lietuvą,tačiau tai ne tik klasikinis mėsainis, dažniausiai parduodamas greito maisto restoranuose.

„Mėsainiai, šnekamojoje kalboje taip ir vadinami „burgeriais“,populiarūs dėl pačių paprasčiausių dalykų – juos gan paprasta pagaminti, o tai galima padaryti gan greitai. Be to,  fantazijai,su kuo jį pagaminti ir patiekti, ribų nėra,“ – dalinasi virtuvės šefas.

Mindaugas pripažįsta, kad restorane, kuriame jis dirba – mėsainiai itin populiarus dienos valgiaraščio patiekalas. Pasak virtuvės šefo, galima rinktis pačias įvairiausias bandeles ar net tolygiai supjaustytą prancūzišką batoną,pagrindiniam įdarui naudoti bet kurią mėsos rūšį, na o visi pagardai ir salotos– tai, kas dera prie parinktos mėsos. Kiekvienas virtuvės šefas ką nors papildo ir priderina, todėl mėsainiai kas kartą pateikiami originaliau ir netradiciškiau.

„Nors tradicinis „burgeris“ – tai bandelė su jautienos maltinuku, tačiau jam pagaminti puikiai tinka ir kiauliena,vištiena, ar net aviena. Galvodami apie sveikesnius produktus, gaminkite panaudodami kuo daugiau daržovių, o iš mėsų rinkitės liesesnę – vištieną,“ -pataria virtuvės šefas.

Mėsainius gaminti galima ne tik iš gabaliukais supjaustytos mėsos, antai vištienos krūtinėlę galima lengvai apkepti ir suplėšyti, o šlaunelių kumpelius – sukapoti.

„Kogero mėsainio neįsivaizduojame be sūrio ir daržovių. Paprastą fermentinį sūrį galite pakeisti pelėsiniu sūriu, o prie jo priderinti ir vaisius, pavyzdžiui šviežią figą, kuri pelėsiniui sūriui suteiks saldumo. Galima naudoti uogų džemą užtepant jį ant sūrio, - pasakoja virtuvės šefas, - Taip pat puikiai tinka mocarela („Mozzarella“) sūris, kuris labai populiarus pagardinti picoms, taigi puikiai tinka ir mėsainiams, ypač su vištiena, pomidorais ar pomidorų pesto.“

Mindaugas pritaria, kad  neatsiejamas garnyras prie mėsainio - bulvytės, tačiau ir su juo galime eksperimentuoti.

„Jei nenorite gaminti šaldytų bulvyčių, jas galite pakeisti namie paruoštomis bulvėmis – pakepti jas keptuvėje arba lengvai apvirtas pakepinti. Tai yra tradicinis garnyras. Prie jų priderinkite šviežias sezonines daržoves ir salotas. Tačiau galima paruošti ir įdomesnį garnyrą – saliero traškutį, tačiau nevertėtų pamiršti, kad garnyrą deriname su mėsainyje esančia mėsa,“ – teigia Mindaugas.

Pasak šefo, prie vištienos labiausiai tinka karamelizuotas pastarnokas. Jį galite nesunkiai pagaminti, tereikia lengvai apvirtus pastarnoko gabalėlius patepti medumi ir šiek tiek pakepti orkaitėje, kad medus karamelizuotųsi.



Atgal