Straipsniai, patarimai

Keptas viščiukas Jūsų Velykų stalui

Keptas viščiukas Jūsų Velykų stalui

Kvapnus ir sultingas, ką tik ištrauktas iš orkaitės, pagardintas keptais vaisiais ir tradicine lietuviška mišraine – tai idealus šventinis patiekalas. Visą viščiuką kepame vis rečiau, nes taupome laiką, tačiau artėjant Šv. Velykoms galime jį pagaminti net ir su įdaru.

Žinomas virtuvės meistras Ruslanas Bolgovas dalijasi su Jumis paprastais, bet naudingais patarimais, kad šis jau tradiciniu tapęs patiekalas dar kartą nustebintų Jus ir Jūsų svečius:

- Kepant viščiuką orkaitėje geriausia naudoti specialų stovą, ant kurio jis užmaunamas, tuomet jis iškeps tolygiai;

- Jei viščiuką kepate inde, paimkite ne itin gilų, maždaug 2 pirštų aukščio, kad geriau cirkuliuotų oras ir viščiukas galėtų tolygiai iškepti;

- Kad viščiukas išliktų sultingas, kepkite jį specialiame kepimo maiše. Prieš dėdami į jį, viščiuką patepkite medumi ar klevų sirupu. Jei viščiuką kepate atvirą, jį šiuo sirupu patepkite likus 10-15 min. iki kepimo pabaigos. 

- Jei kepate ant specialaus besisukančio iešmo (kai kuriose orkaitėse tokį galima naudoti), būtinai padėkite skardą po kepančiu viščiiuku. Kepant nuvarvėjusį skystį vėl užpilkite ant viščiuko, kad jis išliktų sultingas.

- Neįdarytą viščiuką geriausia kepti padėtą ant nugaros, kojas ir sparnelius sutvirtinkite mediniu iešmeliu arba suriškite maistine virvele.

Iki 1 kg sveriantis viščiukas 180-200 laipsnių temperatūroje kepa apie 1 val. Jei viščiukas sveria daugiau nei 1,5 kg, jį reikėtų kepti ilgiau – iki 1 val. 20 min. Jei kepate įdarytą viščiuką, kepkite jį 1 val. 30 min.

- Kad viščiukas būtų dar gardesnis, paruoškite jam įdarą: iš vištienos faršo, džiovintų uogų, riešutų ir vaisių. Jokiu būdu nereikėtų naudoti nei į prastai į faršą dedamų maltų džiūvėsėlių, nei kiaušinio.

- Įdarytas viščiukas kepamas padėtas ant pilvo.

- Jei viščiuką marinuojate patys, galite naudoti jau įprastą druską, pipirus, česnaką bei kmynus. Jei norite, kad jo paviršius blizgėtų, prieš pabaigą patepkite jį majonezu arba su medumi sumaišytu su soja, arba karamele su kmynais ar klevų sirupu.

- Iškeptą viščiuką galite patiekti su bruknių arba spanguolių uogiene bei daržovėmis. Prie kepto viščiuko tinka įvairūs garnyrai: šviežios arba troškintos daržovės, įvairios kruopos, bulvių košė arba taip pat orkaitėje keptos bulvės. Galite iškepti vaisių.

Pasak Ruslano Bolgovo, įdarytas viščiukas šventėms tinka dar ir todėl, kad jį galima valgyti ir karštą, ką tik ištrauktą iš orkaitės, ir jau atvėsusį.

Jei nespėjate paruošti marinuoto viščiuko iš vakaro, galite įsigyti jau paruoštą – marinuotą viščiuką su kepimo maišeliu.

Atgal