Straipsniai, patarimai

Vištienos faršas – skubantiems ir norintiems maitintis sveikatai

Vištienos faršas – skubantiems ir norintiems maitintis sveikatai

Šiandien daugelį dalykų mūsų gyvenime diktuoja spartus gyvenimo tempas: esame užimti ir nuolat skubame, ne išimtis ir valgymas bei maisto gaminimas.

Gaminti iš mėsos faršo – greičiau ir patogiau

Kaip teigia gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė, mėsos faršas gaminti patiekalus populiarus dėl kelių priežasčių. Pirmiausia gaminti iš mėsos faršo yra gerokai patogiau ir greičiau, tokia mėsa daug greičiau iškepa ar išverda.
„Iš mėsos faršo galima pagaminti įvairesnių patiekalų, – dar vieną priežastį įvardija L. Viniarskaitė. – Mėsos faršą galima naudoti kaip pagardą (pvz., prie makaronų), įdarą arba kaip atskirą patiekalą (maltiniai, kukuliai). Tai gerai, nes paįvairina žmonių racioną, o tai viena svarbiausių tinkamos mitybos sudedamųjų dalių.“
Kaip dar vieną privalumą gydytoja dietologė įvardija galimybę maltą mėsą papildyti įvairiomis maistinėmis medžiagomis, vitaminais, pavyzdžiui: sudėtiniais angliavandeniais – kruopomis, duona, maistinėmis skaidulomis, baltymais – sūriu ar vertingais organizmui riebalais – sezamo, linų sėmenų ar kitomis sėklomis, prieskoniais, papildyti kitais maisto produktais (daržovėmis, vaisiais arriešutais).

Patiekalai, gaminami iš maltos mėsos, tinka įvairaus amžiaus ir kai kurių sveikatos sutrikimų (pvz., skrandžio ligų) turintiems žmonėms. Malta mėsa puikiai tinka ir mažiesiems, ir senjorams.

Kotletai ir balandėliai – populiariausi patiekalai iš mėsos faršo Lietuvoje

Lietuviai neįsivaizduoja savo raciono be patiekalų iš maltos mėsos. Populiariausi patiekalai iš mėsos faršo yra tradiciniai patiekalai. Net 95 proc. vartojančiųjų mėsą pripažino, kad jų racione yra mėsos kotletai. 74 proc. – balandėliai, 61 proc. sriubos su kukuliais, patiekalai su mėsos faršo įdaru – 55 proc., penktadalis vartoja kibinus.*
Vartotojų tyrimai rodo, kad paukštienos faršas ne mažiau populiarus nei kitų mėsos rūšių faršas. Patiekalus iš mėsos faršo lietuviai valgo kartą ar kelis kartus per savaitę.
Ruošdami patiekalus lietuviai maltai mėsai pagardinti paprastai naudoja tradicinius priedus – druską, pipirus, kiaušinius, svogūnus; taip pat deda česnako, džiūvėsių.
*Rinkos tyrimų bendrovės „GfK Custom Research Baltic“ atlikta Lietuvos gyventojų apklausa internete, 2012 m. gruodis


Kas geriau: kiaulienos, jautienos ar paukštienos faršas?

Gaminant iš maltos mėsos, išsaugoma daugiau maistinių medžiagų, o patiekalai yra lengviau ir greičiau virškinami bei lengviau pasisavinamos maistinės medžiagos.

Gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė lygindama skirtingos mėsos faršą pabrėžia, kad patiekalų iš mėsos faršo nauda ir maistingumas priklauso nuo to, iš kokios maltos mėsos gaminate.
„Kiaulienos faršas – riebesnis, palyginti su kitomis mėsos rūšimis. Dėl savo riebumo kiauliena virškinama ilgiau, – pasakoja L. Viniarskaitė. – Jautienos faršas – paprastai liesesnis nei kiaulienos, tačiau riebesnis nei vištienos.“Vištiena – geriausias visaverčių baltymų šaltinis. Pavyzdžiui, 100 g kiaulienos yra 10–15 proc., o vištienoje – 20–23 proc. baltymų. Todėl vištienos faršas naudingas dėl baltymų gausos ir žmogaus organizmui būtinų ir nepakeičiamų aminorūgščių, kurios padeda jaustis sveikam, sočiam ir energingam.



Naujiena – aukštos kokybės vištienos faršas
Praėjusių metų pabaigoje AB Vilniaus paukštynas investavo į naują įrangą ir pradėjo gaminti Lietuvos rinkoje naują produktą – aukštos kokybės vištienos faršą.
Kaip pasakoja „KG Group“ Paukštininkystės šviežios mėsos technologas Karolis Vaitkus, Vilniaus paukštyne gaminamas vištienos faršas – tai gerokai liesesnis faršas nei kitos mėsos (riebumas – iki 25 proc.), stambiai sumaltas ir gaminamas naujomis technologijomis, leidžiančiomis pateikti gražiai suformuotas tikslias faršo porcijas. Į patogius indelius supakuotos vienodos vištienos faršo porcijos – patogu gaminti.
Gamintojas vištienos faršą gamina iš pačios geriausios žaliavos – paukštyne išaugintų viščiukų broilerių šlaunų mėsos be kaulų ir filė.
Vilniaus paukštynas pristato trijų rūšių vištienos faršą:
- Viščiuko broilerių krūtinėlių faršą
- Viščiuko broilerio šlaunelių mėsos faršą
- Vištienos faršą 




Atgal